Pneumokokkenprik voor volwassenen
Wat te doen als je niet kunt op de aangegeven tijd?
Als de voorgestelde tijd niet uitkomt, kun je een nieuwe afspraak maken bij je huisarts. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar ben je wel geboren in de periode tussen 1-1-1961 en 31-12-1964? Neem dan contact op met jouw huisarts om alsnog een afspraak te maken.
Waarom is de pneumokokkenprik belangrijk?
Mensen van 60 jaar en ouder lopen een groter risico om sneller en ernstiger ziek te worden van pneumokokken. Naarmate je ouder wordt, verzwakt je immuunsysteem, wat het moeilijker maakt om infecties af te weren. Pneumokokkenbacteriën bevinden zich vaak in de neus en keel van mensen, vaak zonder dat ze er zelf ziek van worden. Door te niezen en hoesten kunnen deze bacteriën zich verspreiden en ingeademd worden door anderen, wat vooral gevaarlijk is voor mensen met een verzwakte afweer.
De mogelijke ernstige gevolgen van een pneumokokkeninfectie zijn onder andere:
· Longontsteking
· Hersenvliesontsteking
· Bloedvergiftiging
· Na een infectie door pneumokokken kan je gezondheid langdurig aangetast blijven en er is zelfs een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.
Hoe werkt de prik?
Het pneumokokkenvaccin vermindert het risico op ziekten door pneumokokken aanzienlijk. Het vaccin beschermt tegen 23 van de meest voorkomende typen pneumokokken die vooral gevaarlijk zijn voor mensen van 60 jaar en ouder. Kleine kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen pneumokokken, maar die is gericht op andere typen omdat zij door andere typen ziek worden dan ouderen.
Door je te laten vaccineren, verklein je de kans om ziek te worden en draag je bij aan de algemene volksgezondheid. Als iedereen zich zou laten vaccineren, kunnen we jaarlijks ongeveer 850 ziekenhuisopnames en 140 sterfgevallen voorkomen.
Kijk voor meer informatie op RIVM